Spring naar de hoofdinhoud
De elektronische sluitcilinder van WILKA wordt bediend via een microchip die onder de huid wordt geïmplanteerd.

Digiwell microchip implantaten

Dat kruipt onder de huid

Het is pikdonker, het begint te miezeren. Langzaam nadert een donkere gestalte de voordeur en strekt zijn arm uit naar de elektronische sluitcilinder – er is geen sleutel of transponder te bekennen. Toch licht de knop van de elektronische WILKA-cilinder in het donker even kort groen op en gaat de deur als door een magische kracht bewogen open. 

Dat klinkt als sciencefiction of niet?! Helemaal niet, benadrukt dr. Patrick Kramer, oprichter en eigenaar van "Digiwell – Upgraded Humans", een platform voor biohacking- en human augmentation-producten. Daarnaast is Kramer ook verkoper van elektronische sluitcilinders van WILKA die hij via een groothandelaar in de buurt, de Bergedorfer Baubeschlag, inkoopt. 

De activering van de cilinder geschiedt in het genoemde voorbeeld via een in de hand geplaatste transponderchip. En precies hier komt WILKA in het spel, want de elektronische sluitcilinders van het familiebedrijf uit Velbert zijn voor deze manier van openen optimaal geschikt, aldus dr. Patrick Kramer. "Wij hebben heel veel merken getest. De producten van WILKA reageren op grond van hun bouwwijze zeer gevoelig en kunnen op elk moment door de geplaatste chip worden geopend – zelfs op zeer koude dagen, door handschoenen heen." 

Digiwell staat voor "Digital Wellness" en noemt zichzelf een specialist op het gebied van microchip-implantaten en heeft het  gehele palet aan implanteerbare technologische oplossingen voor mensen – van RFID- en NFC-implantaten tot op maat gemaakte systemen en hardware-installaties – in zijn assortiment. Sinds 2014 werkt de eigenaar samen met de wereldwijd toonaangevende fabrikant van RFID-implantaten Dangerous Things.

"De Near Field-technologie kennen veel mensen waarschijnlijk van hun gsm of de creditcard. Deze wordt ook wel 'RFID-tags' genoemd. Deze tags hebben een beperkt geheugen dat informatie kan bevatten, bijvoorbeeld voor noodgevallen, informatie over iemands ziektegeschiedenis, medicijnen, sleutelcodes en contactinformatie, huwelijksgeloften –

maar ook links naar websites zoals een Google-fotoalbum. Vanuit het geheugen kunnen deze gegevens over een korte afstand (korter dan vijf millimeter) kabelloos worden overgedragen", licht dr. Patrick Kramer toe. Een menselijk microchip-implantaat is daarom in principe niets anders dan een elektronische RFID-chip die in biocompatibel glas is ingesloten en passief onder de huid werkt.

Werking en toepassing van microchip-implantaten

De eerste RFID-implantaten werden al 20 jaar geleden ingezet, maar worden sinds ongeveer 2013 in toenemende mate gebruikt. Een microchip-implantaat is passief. Dat betekent dat het zonder een eigen stroomvoorziening of batterij werkt en individueel via een app van een smartphone kan worden geconfigureerd. De kleine chips kunnen zelfstandig geen radiosignaal afgeven, zodat een tracering niet mogelijk is. Om gegevens te kunnen uitlezen, moet daarom een NFC-compatibel leesapparaat, zoals een smartphone, op een zeer korte afstand van een tot vier millimeter tegen de chip worden gehouden. Tegelijkertijd vindt de gegevensoverdracht gecodeerd plaats. Zo is de beveiliging tegen een onbevoegde gegevenstoegang gewaarborgd.

De toepassingsmogelijkheden voor NFC-implantaten zijn veelzijdig. Ze kunnen als visitekaartje en voor de opslag van contactgegevens worden gebruikt, als toegangskaart, bijvoorbeeld voor een fitnessclub of kantoor, als deuropener voor elektronische sluitcilinders, voor contactloos betalen, voor de opslag van medische noodgegevens alsook het activeren van Smart-Home-toepassingen of voor de toegang tot door wachtwoorden beveiligde computers. Er zijn in het Duitstalige gebied ongeveer 20.000 mensen die dergelijke implantaten dragen en zo een "digitale interface in hun lichaam hebben". Veel mensen dragen zelfs meerdere chips onder de huid om verschillende functies te gebruiken respectievelijk verschillende standaarden af te dekken. 

De geïmplanteerde microchip-implantaten, waarvan er twee soorten bestaan, verschillen wat de technische RFID-standaard en de bouwwijze betreft. Net zoals er binnen de IT verschillende standaarden zoals Windows, Linux en Apple bestaan, bestaan er ook op RFID-gebied verschillende standaarden (bijvoorbeeld Ultralight, Classic, DesFire) in het hoge (13,56 MHz) of lage (125kHz) bereik.

Wat de bouwwijze betreft, wordt er onderscheid gemaakt tussen de zogenoemde "x-Series implantaten" en de "Flex-implantaten".

De kleine tags van de x-Series worden met een canule direct onder de huid geplaatst. Dit dient door een vakkundige piercer of arts te worden uitgevoerd. "Het plaatsen is binnen luttele seconden geregeld en het voelt alsof je even wordt geknepen", aldus dr. Patrick Kramer. 

De platte Flex-implantaten daarentegen worden door een ervaren body-modder (een speciale piercer) of arts onder de huid geplaatst. Dat gebeurt na een plaatselijke verdoving en duurt slechts enkele minuten. Complicaties tijdens de injectie treden niet op en mogelijke afstotingsverschijnselen van het lichaam zijn eveneens niet bekend. De implantaten vergroeien niet met het weefsel en kunnen indien gewenst zonder problemen weer worden verwijderd.

Wie laat een microchip-implantaat plaatsen?

Het overgrote deel van de mensen die een microchip laat implanteren, is tussen 30 en 50 jaar oud. 60 procent is man, 40 procent vrouw. De redenen zijn uiteenlopend. Sommigen vinden het gewoon "hip", anderen zijn altijd hun spullen kwijt en dus ook hun huis- of autosleutel. Met de implanteerbare chip hoeven ze zich daar niet meer druk om te maken. Het is voor sommige mensen echter ook extra makkelijk, bijvoorbeeld als zij last hebben van lichamelijke beperkingen. Dr. Kramer doet verslag van twee klanten. Een van de klanten is blind. De geïmplanteerde chip vergemakkelijkt de toegang tot bijvoorbeeld het kleedhok in het zwembad, want met de blindenstok heeft ze altijd maar een hand vrij. Een andere klant, een 13-jarig meisje, werd zonder armen geboren. Zij heeft een implantaat in haar voet en kan nu zonder problemen de voordeur openen, omdat haar vader een wandlezer voor de voordeur op voethoogte heeft geplaatst. In beide gevallen zorgt de microchip voor meer levenskwaliteit en veiligheid. Al voor minder dan 60 euro kan een basis-implantaat via Digiwell.com worden gekocht waarmee vervolgens de elektronische deur thuis kan worden geopend. 

Van WILKA overtuigd

Toen dr. Kramer voor het eerst aan WILKA liet weten dat de elektronische sluitcilinders absoluut compatibel zijn met de microchip-implantaten, was hij er verheugd over hoe positief en open in Velbert hierop werd gereageerd. Er is een hecht samenwerkingsverband ontstaan. Ook al is de vorm van de samenwerking natuurlijk anders dan een "klassieke" dealer of sleutelservice. "Vanzelfsprekend heb ik me in de afgelopen jaren tot een expert voor de elektronische systemen van WILKA laten bijscholen. Als klanten tegenwoordig informeren naar een "elektronische voordeursleutel", kan ik hen uitgebreid adviseren en uitleggen waarom dit nou precies met deze cilinder zo goed werkt", aldus Kramer. De cilinder verkoopt de biohacker overigens in een speciale uitvoering. Ook de after sales voor de cilinder hoort voor hem bij een optimale dienstverlening. 

En als de klant uiteindelijk toch niet voor het implantaat kiest: de elektronische WILKA-sluitcilinder kan ook op de gangbare wijze bijvoorbeeld met een transponder voor aan de sleutelbos bij Digiwell worden gekocht.

www.digiwell.com

Schrijft u zich in voor onze nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief ontvangt u altijd de laatste informatie over onze producten.

Nu inschrijven